HTML

Internet és Technológia hírek

Nincs megjeleníthető elem

IT Hírek

Internet és Informatika. Információs technológiák, hírek.

Friss topikok

Archívum

Samsung F3 merevlemez probléma

2010.05.13. 09:50 MMORPG

Kompatibilitási gondokkal küszködnek a SpinPoint F3 terméket birtokló felhasználók, amennyiben a sorozatba tartozó merevlemezeket az AMD új, SB850-es chipkészletével felszerelt alaplapban kívánják használni.

A vállalat illetékes munkatársa egy nyilatkozatban bejelentette, hogy hibát fedeztek fel a SpinPoint F3 és az F3EG sorozatú merevlemezeknél. Előbbiben konkrétan a HD323HJ, HD502HJ, HD503HI, HD103SJ és a HD105SI jelölésű termékek, míg utóbbiban a HD153WI és a HD203WI típusok érintettek. A hiba abban nyilvánul meg, hogy a HDD-k nem képesek együttműködni az AMD-s alaplapokra épített SB850-es déli híddal, ha 6Gbps-os módban használnák azokat.

Amennyiben a BIOS-ban a régebbi szabvány, tehát a 3 Gbps-os mód van bekapcsolva, az adattárolók hibátlanul üzemelnek. Természetesen a Samsung tisztában van azzal, hogy a korlátozás nem jelent megoldást, így időközben ki is adtak egy firmware frissítést, ami kiküszöböli a szóban forgó technikai akadályt.

Az új firmware-t a Samsung hivatalos weboldaláról lehet letölteni, amihez néhány jó tanácsot is mellékelt a gyártó. A letöltés után ki kell tömöríteni a zip fájl tartalmát, s azt egy bootolható médiára helyezve (pendrive, CD, floppy) indítsuk el a rendszert DOS módban úgy, hogy csak a frissíteni kívánt merevlemez van csatlakoztatva az alaplaphoz, az is primary vagy master meghajtóként.

Miután a program lefutott és megtörtént a frissítés, - ezt egy üzenet jelzi - a gépet ki kell kapcsolni. Semmi esetre se indítsuk újra a rendszert a művelet közben, se a reset gomb megnyomásával, sem pedig a Ctrl + Alt + Del billentyűkombinációval, mert az nem várt hibákat eredményezhet a meghajtón. A következő indításkor már az új firmware lesz a merevlemezen, ami lehetővé teszi a 6 Gbps SATA formátum teljes kihasználását.

Mellesleg a beavatkozás megkezdése előtt, a biztonság kedvéért érdemes lementeni minden fontos állományt, mert a technika ördöge sosem alszik.

komment

Címkék: hiba samsung merevlemez hdd f3

süti beállítások módosítása