HTML

Internet és Technológia hírek

Nincs megjeleníthető elem

IT Hírek

Internet és Informatika. Információs technológiák, hírek.

Friss topikok

Archívum

AMD Phenom II X4 960T

2010.05.13. 13:09 MMORPG

Az AMD Phenom II X4 960T csak OEM változatban érkezik

Keresztbe tett az AMD a processzormag feloldás híveinek, ugyanis a korábbi tervekkel ellentétben a 960T-ből nem készül dobozos kiadás, így aki azt remélte olcsóbban juthat hatmagos processzorhoz, csalódni fog.

A nemrégiben bemutatott hat processzormaggal felvértezett Phenom II-es CPU-k nyomán készült egy olyan négymagos megoldás, ami szintén a Thuban lapkára épül, csak az ottani hatból két magot letiltottak. Az így kapott Zosma kódnévvel ellátott Phenom II X4 960T jelzésű modellt nagyon sokan várták tenyérdörzsölés közepette, hiszen a manapság annyira divatos magfeloldásban bízva előszeretettel próbálkoztak volna a tiltás visszaállításával, hogy lényegesen olcsóbban jussanak hozzá a teljes értékű termékhez. Ez a művelet a legtöbb Socket AM2+ és AM3 foglalattal felszerelt alaplappal sikerülhetett is volna, ám az AMD nem nézte ölbe tett kézzel, míg megkárosítják.

Az illetékesek bejelentették, hogy a szóban forgó központi egységből nem készül majd dobozos, azaz kereskedelmi forgalomban is megvásárolható kiadás, így csupán az OEM partnerek számára lesz elérhető a termék. Ezáltal csak komplett konfigurációkban láthatjuk majd viszont a CPU-t, ám a gyártó még ebben a szegmensben is megkötésekkel élt. Megszabta a partnereinek, hogy csak és kizárólag olyan alaplapban lehet eladni a processzort, ami nem rendelkezik a magok feloldásához szükséges technológiával.

Jelenlegi állás szerint tehát csak kész gépekben lesz megvásárolható a processzor, s ez több mint valószínű, hogy így is marad. Persze előfordulhat, hogy a későbbiekben mégiscsak felbukkan a termék a boltok polcain, amennyiben a vállalt nem lesz elégedett az OEM piacon történő értékesítési mutatókkal. Viszont ha a partnerek elegendő mennyiséget rendelnek belőle, akkor kár erre számítani. Az sem segít a reménykedők helyzetén, hogy a 45 nanométeres gyártósorok kihozatali aránya egyre csak javul, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb gyári hibás termék kerül le a futószalagról, amiket fel lehetne használni a magok letiltásával.

 

komment

Címkék: hírek hardver amd phenom oem

süti beállítások módosítása